ЕСТЬ ЧТО СКАЗАТЬ?

Поделись мнением о сайте

Дієтолог розповіла, в яких овочах міститься найбільше нітратів

 

Источник: Олена Куликова, http://ua.golos.ua/

http://ua.golos.ua/health/dietolog_rasskazala_v_kakih_ovoschah_soderjatsya_bolshe_vsego_nitratov_5857

 

 

Дієтолог розповіла, в яких овочах більше нітратів, і як правильно обробляти овочі, щоб позбутися шкідливих речовин. 

 

Про це в інтерв'ю кореспонденту ГолосUA розповіла дієтолог клініки «Медіком» Надія Мельничук.

 

«Нітратів дуже багато в листових овочах - це салати, листова капуста, редис. У зелені їх багато - кріп, петрушка, зелена цибуля. Вже трохи менше міститься в гарбузах, кабачках, цвітній капусті, редьці, капусті білоголовій, моркві, огірках. А ще менше - в горосі, щавлі, картоплі, і, як не парадоксально, - в помідорах. Фрукти і ягоди теж містять дуже мало нітратів», - розповів дієтолог.

 

За словами фахівця, в різних частинах плоду - різна кількість нітратів.

 

«Якщо ми візьмемо капусту - найбільше нітратів в її качані. В огірку або редисці нітратів багато в шкірці. А в таких овочах, як буряк і морква - більше нітратів міститься в серцевині і біля розетки, де ростуть листочки. У кропі і петрушці більше нітратів міститься в стеблі. Всі ці частини рослини бажано видаляти», - підкреслила Н. Мельничук.

 

Щоб позбутися половини нітратів, які містяться в овочах, досить відварити їх, засолити, потримати деякий час у воді або просто зберігати сухими та чистими протягом декількох місяців.

 

«При зберіганні кількість нітратів іноді зменшується вдвічі. Але продукт повинен бути не побитий, не гнилий, не в землі. Тому що чужа мікрофлора активно почне перетворювати нітрати в нітрити в самому овочі. У соліннях кількість нітратів теж зменшується, але не раніше ніж через два тижні», - пояснила дієтолог.

 

Вона також повідомила, що при варінні овочі віддають більшу частину нітратів воді. Тому ні в якому разі не можна використовувати овочеві відвари в їжу.

 

«Деякі господині моркву, буряк до використання в приготуванні борщу намагаються попередньо проварити: нітрати протягом 15-40 хвилин йдуть», - зазначила Н. Мельничук.

 

Дієтолог застерегла любителів готувати великі порції овочевих салатів, які стоять в холодильнику по кілька днів. Так робити теж категорично не можна. Те ж саме стосується свіжих соків.

 

«Адже, як тільки з'являється можливість взаємодії продукту з різними мікроорганізмами, виникає небезпека переходу нітратів у нітрити», - підсумувала дієтолог.

 

Нагадаємо, існує допустима для організму доза нітратів в добу - 4 мг на 1 кг ваги. Якщо людина перевищує цю дозу, зайві нітрати у її організмі перетворюються в нітрити, які, в свою чергу, блокують надходження в клітини кисню, вітамінів і мінералів. Якщо це триває довгий час, то може викликати хвороби шлунково-кишкового тракту, аж до онкологічних захворювань
Golos.ua © 2015